Restauranger och ansvar…

Jag har reagerat starkt över en sak på sista tiden, nämligen frågan ang köttet vi serverar på våra restauranger landet över. Det är nämligen som så att jag ringde min grossist för att lägga min vanliga order på råvaror, vilket jag gör tre gånger i veckan. Jag sa att jag ville ha fläskfilé, svensk, gärna norrländsk och fick som svar att det inte var någon de hade. Jag frågade om de kunde ordna det, men fick svaret att de inte visste riktigt, de hade inte fått frågan förr. Så, jag frågade hur det kunde komma sig, sa i skämtsam ton ”Är jag den enda som vill ha svenskt kött, haha?” och fick till svar ”Ja”. Då blev jag riktigt fundersam, min fråga var ju lite ironisk, för inte kan väl jag vara den enda kunden grossisten har i Sundsvall/Härnösand/Timrå som efterfrågar svensk kött? Jag frågade min säljare om hon menade allvar, finns det ingen annan kund som väljer svensk fläskfilé framför dansk? Nä, tydligen är det så, tydligen är priset det enda man tittar på och jag förstå verkligen det eftersom det är näst intill ekonomiskt omöjligt att få kalkylerna att gå ihop då man driver restaurang, men ändå! Jag har så svårt att förstå att så få bryr sig och att så få kompromissar med något så viktigt. Jag blir inte bara arg, jag blir även ledsen pga att människan, som ras, är så egotrippad så vi inte reagerar starkare då vi hör om hur de danska grisarna har det, hur burhönsen lever ett så fruktansvärt liv bara för att vi ska få våra älskade ägg och hur de flesta uppfödare enbart ser djuren som en råvara, som man kan göra hur som helst med. Det såldes flintastek för 9,90:-/kg på Ica häromdagen, dansk, och jag ville bara skrika till folk att de skulle låta köttet vara, att fundera en sekund över vad det var för kött de köpte, men jag gjorde inte det.

Jag sa till en gäst häromdagen ”Kan jag inte driva den här restaurangen på svenskt kött och ekologiska råvaror vill jag inte driva den alls, då är det dags att byta bransch” och det står jag för. Jag serverar hellre kikärtsgryta varje dag än serverar oetiskt kött. Jag vill bara säga det, restauranger borde verkligen ta sitt ansvar, annars har djuren ingen chans, så är det. Att jag också är den enda kunden hos min grossist som köper större mängden av mina varor ekologiska är ju också helt sjukt, de har byggt upp ett nytt varulager bara för min restaurang, jag har tydligen en egen hylla hos dem med bland annat saltå kvarns grejjer och de måste specialbeställa mina grönsaker tidigt på morgonen för att få tag på KRAV… Men, åter igen, ekonomin är tight, men det måste gå!! Jag tror jag måste kolla om det finns några bidrag att söka, annars får jag själv upprätta en fond. För djurens väl och ve och för bättre råvaruval! Världen är lite upp och ner… Jag hade en kund häromdagen från New York och hon berättade att där var i princip alla restauranger ekologiska, det var SUPERHOT och trendigt, vilket kändes bra, då finns det i alla fall hopp!

Nu ska jag hjälpa min sambo att plocka undan middagen, eller, det har han visst redan gjort medan jag satt här vid datorn, gött mos!

Annonser

3 reaktioner på ”Restauranger och ansvar…

  1. Det är ju helt otroligt sjukt!!! Bara du som restaurangägare som frågar efter svenska kött, i det här området i alla fall? Det är lika fantastiskt jättebra att du inte ger upp Lina och gör som de andra! Ditt koncept kommer att vinna i längden. Och du påverkar säkert en och annan som läser om din filosofi när de besöker din fina restaurang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s