Pensionärer…

En dag då jag torkade borden i restaurangen där jag jobbar råkade jag tjuvlyssna lite på ett gäng pensionärer som satt vid ett bord och drack kaffe. En dam frågade en herre:

– Vet du vart man kan köpa en sladd till en tv?

Han svarade i hurtig ton:

– Jag har nog en hemma som du kan få av mig, visst menar du en vanlig sladd som ska till väggen?

Damen funderade lite och svarade:

– Nej, jag tror inte det, jag tror det ska vara en annan sladd.

– Åhå, svara herren med bekymrad ton.

Sedan var det tyst en liten stund innan en annan dam fortsatte:

– Jag tror hon menar en sladd till den nya tv’n hon köpte. En HDM… HDM… Vad heter det?

Herren vill verka bildad och säger med stark stämma:

– HDMA heter det, så då behöver du en speciell sladd!

– Nej nej nej, det heter inte HDMA, jag minns att det hette något annat, var det HDMI?

– JA! Utropar en annan herre, HDMI har jag hört talas om!

Damen med den nya tv’n fortsätter:

– Nu vill jag kunna se filmer på min videoapparat, men jag har ingen sladd till det.

Den andra damen förklara för herrarna:

– Hon vill ha en sladd mellan sin DVD och TV’n, så att det kommer rätt bild i TV’n.

– Men… Men.., den ena herren fumlar efter rätt begrepp, är det en sådan där skart du behöver då?

– Ja, jag vet då rakt inte vaaad den heter, men det ska vara en speciell sladd i alla fall!

Till slut kommer sällskapet fram till att damen ska prata med sin son och se om han kan förstå sig på vad det är för besynnerlig sladd damen kan behöva till sin nya tv.

Jag tyckte det var en väldigt underhållande och näpen diskussion sällskapet hade, inte puckat eller dumt på något vis, utan gav mig bara en känsla av att jag längtade tillbaks på något vis, till dåtiden.

Pensionärer som pratar om HDMI, scartkablar, trådlösa nätverk och annat högteknologiskt med en förvirrad ton i rösten gör mig lite ledsen på något vis, jag vill att pensionärsgubbar och tanter alltid ska vara på samma vis. Intresserade av skog å mark, bakning och att sitta stillsamt vid köksbordet med kaffe och skorpor. Ingen laptop som  lyser upp i kvällsmörkret, bara en brasa i kaminen.

Det finns inte många saker som gör mig så varm i hjärtat som möten med gamla gummor och gubbar, speciellt om jag får chansen att skaka hand och känna den där mjuka, trygga handen som har levt ett så långt liv och bakat så många kakor, skurat så många trägolv eller snidat så många vackra träting. Huden är mjuk och skrynklig, vacker och varm, kroppshållningen en aning hopsjunken och gången långsam och medveten. Ibland kan jag känna impulsen att gå fram till en gumma jag ser på affären och bara krama henne, men det gör jag såklart inte, men känslan finns där, längtan!

Älskade gummor och gubbar, ni är såklart också välkomna in i 2000-talet med allt vad det innebär vad gäller teknik och annat, men jag ser helst att ni är som det har varit, att ni inte vet att det finns något som heter HDMI och att ni hellre tar svampkorgen på tur i skogen eller bakar ökensand och drömmar efter gamla recept.

En dag ska även jag bli pensionär, undrar hur jag kommen bära den manteln? Med min iPhone i handen och med facebook till morgonkaffet? Hm… Nä, så kan jag inte behandla de som behöver en gammalmodig, bakande gammal gumma…

Annonser

6 reaktioner på ”Pensionärer…

  1. Ja myspys med di äldre! Så kloka och har varit med om så grymt mycket! Du skulle ha gått fram och hjälpt dem, sagt vad tanten behövde för kabel, så kunde du erbjudit dej att gå hem och hjälpa henne kopplat in den. Sen kunde du adoptera henne som din mormor (typ som i ”kan du vissla Johanna”), eftersom att vi inte har några av dom kvar i livet längre 🙂

  2. Roligt att få läsa ett inlägg igen! Vill bara lämna in en liten protest mot synen på gamla människor. Låter som att de är en speciell ”ras” som alla är praktiska och älskar att pyssla och vara allmänt gulliga. De är som ni och jag, olika. Skrynkliga på utsidan med mycket livserfarenhet men på insidan kanske 42 år?

  3. Åh, kul med inlägg, det hade jag hetl missat! Jag kan också känna ett sting när jag tänker på de stackarna som inte kan få på en vanlig TV längre för man måste välja rätt fjärr och sen slå på på rätt sätt mm. Kan nästan bli upprörd, så nu ska jag inte tänka mer på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s